Duurzamer cement uit afval Chinese ijzerindustrie

Hoogovens

16-03-2015 12:19 | Door: Jerom van Gemert

Het afval van hoogovens is van waarde voor cementproductie. Chinese staalbedrijven testen een nieuwe technologie die de ijzerindustrie flink kan verduurzamen.

De techniek komt van het Australische CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) en zet afval uit hoogovens van de ijzerindustrie om in een grondstof voor duurzame cementproductie.

Het smelten van ijzer geeft een steenachtige reststroom. Met een proces dat DSG (Dry Slag Granulation) heet, zet CSIRO dit afval om in kleine druppels. Na koeling met lucht ontstaat een glasachtig eindproduct, dat ideaal is voor cementproductie. Daarnaast komt er tijdens het proces veel hete lucht vrij die geschikt is voor drogen, verwarmen of stoomproductie.

Besparen

De testen in China moeten uitwijzen wat de potentie is op grote schaal. Conventionele methoden om hoogovens schoon te maken gebruiken veel water. Dit leid tot veel verspilling en grondwatervervuiling. Bij wereldwijde toepassing kan de Australische technologie 60 miljard liter water per jaar besparen, 800 petrajoule aan energie, en 600 miljoen ton broeikasgassen.

China is ’s werelds grootste gebruiker van ijzer. Het land produceert 60 procent van al het afval van de globale ijzerindustrie. Het delen van DSG is een mijlpaal voor de samenwerking tussen China en Australië, en voor de verduurzaming van de ijzerindustrie.

Bronnen: Chinamining, CSIRO | Foto: Ben Salter via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie