Biotechnologie krijgt € 10 mln voor verduurzaming

Gel electrophoresis

19-03-2015 12:10 | Door: Jerom van Gemert

Project PRIODAS is een samenwerkingsverband onder leiding van BASF met als doel om biotechnologische productie goedkoper en efficiënter te maken. De EU investeerde € 10 mln in het project.

Het totale budget van het project is € 14 mln. Naast het Duitse chemiebedrijf BASF zijn ook het Franse bedrijf Cargill Haubourdin bij het project betrokken. Evenals andere bedrijven uit de procesindustrie en verschillende Europese universiteiten. Samen gaan zij onderzoeken hoe de biotechnologische fabricage van duurzame producten kan worden verbeterd.

PRIODAS is een afkorting voor Processing Diluted Aqueous Systems. Biotechnologische methoden, zoals fermentatie, leveren vaak producten op in een waterige oplossing. Voor een bruikbaar product zijn zuiveringsstappen nodig. Die zijn complex en kosten veel energie. Daarnaast zijn bestaande methoden meestal ontwikkeld voor chemische productie. PRIODAS richt zich op de verbetering van die processen.

Door die verder te optimaliseren voor biotechnologie valt nog veel te winnen aan kosten en efficiëntie. Het doel is om de productiekosten te verlagen, en de efficiëntie en productie te verhogen. Afgezien van prijsverlaging, moet dat ook leiden tot besparingen op het grondstoffenverbruik.

Bron: BASF | Foto: Carlos de Paz via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)  

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie