Hoe Akzo Nobel 30 procent meer licht uit LED-lamp trekt

Poedercoating

20-03-2015 07:15 | Door: Jerom van Gemert

Een milieuvriendelijke poedercoating van Akzo Nobel verbetert de lichtopbrengst van commerciële lichtarmaturen met bijna een derde. 

De poedercoating, Interpon ReFlex, reflecteert bijna al het licht dat lampen produceren. Weerkaatsing in de juiste richting maakt dat eenzelfde lamp veel feller oogt. De coating geeft alle lichtbronnen, ook LED en halogeen, een grotere lichtopbrengst. Zonder dat de lampen extra elektriciteit verbruiken.

Interpon ReFlex bevat geen oplosmiddelen en is daardoor milieuvriendelijker dan de meeste materialen in de verlichtingsindustrie. In vergelijking met alternatieven is Interpon ReFlex volgens Akzonobel makkelijk aan te brengen. Verder is de coating slagvast, heeft hij veel flexibiliteit en een goede corrosie- en UV-weerstand.

 

Poedercoaten

 

Poedercoaten is een verfmethode die gebruikt maakt van statische elektriciteit. Groot voordeel van de methode is dat er voor het aanbrengen geen oplosmiddelen en chemische additieven nodig zijn. Het poeder wordt met perslucht op de armaturen gespoten en blijft door elektrische lading plakken. In een oven hardt de verf vervolgens uit. Als de elektrostatische lading daarna wegvalt, blijft de coating goed gehecht.

Interpon Reflex komt de loop van 2015 op de markt. Het is getest bij grote verlichtingsfabrikanten in Noord-Amerika. Ook andere innovatieve verven en coatings van Akzo Nobel maken gebouwen energie-efficiënter. Eerder leverde Akzo Nobel bijvoorbeeld al zonreflecterende verf aan een groot Chinees bouwproject. Deze coating reduceert de energie die anders nodig is om gebouwen te koelen.

Bronnen: Akzonobel, Wikipedia | Foto: Hardcoreraveman via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie