Waterstof goedkoper met nieuwe katalysator

Waterstof tank

23-03-2015 12:38 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Amerikaanse Rutgers University hebben een katalysator ontwikkeld die het dure edelmetaal platina in brandstofcellen en elektrolyse-installaties kan vervangen.

De nieuwe katalysator bestaat uit nikkel en fosfor, twee veelvoorkomende chemische elementen. Met Proton Onsite, een Amerikaanse fabrikant van waterstofproductiemachines, werken de onderzoekers nu aan duurtests van de nieuwe katalysator.

“Onze katalysator kan in potentie zowel bij het splitsen van water tot waterstof als bij het omzetten van waterstof in elektriciteit platina overbodig maken”, zegt Charles Dismukes, chemieprofessor aan de Rutgers University. “Platina is voor beide processen nu de absolute benchmark. Het materiaal is door zijn hoge prijs echter niet geschikt voor massaproductie.”

Elektrolyse

Elektrolyse is het omzetten van water tot het brandbare waterstof, met behulp van elektriciteit. Wereldwijd werken onderzoekers aan alternatieven die elektrolyse mogelijk maken zonder gebruik van het dure platina.

Voor de complete reactie is ook een katalysator nodig die het zuurstof uit het water omzet tot zuurstofgas. De Rutgers University ontwikkelt ook daarvoor een goedkopere variant.

“Wanneer deze beide katalysatoren samen gebruikt worden, elimineren ze de noodzaak van edelmetalen in de waterstofeconomie”, zegt Dismukes collega Martha Greenblatt. “Goedkopere elektrolysers en brandstofcellen openen dan de deur naar betaalbare hernieuwbare brandstoffen uit water en zonlicht.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: EurekAlert, Rutgers University | Foto: Joseph Brent, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie