25-03-2015 07:39 | Door: Erik Verheggen

De amerikaanse start-up LiquiGlide heeft een coating ontwikkeld die de binnenkant van flessen permanent nat en glibberig maakt. Het product zou allerlei toepassingen hebben.

LiquiGlide is opgericht door hoogleraar Kripa K. Varanasi van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en een masterstudent. Student J. David Smith is inmiddels CEO van het bedrijf LiquiGlide. Zijn belangrijkste wapenfeit tot nu is een samenwerking met lijmproducent Elmer’s Products, die deze week is beklonken.

LiquiGlide heeft de technologie ook in licentie geleverd aan een Australische verpakkingenfabrikant. Die gebruikt de coatings in verfblikken. De verf droogt na gebruik niet op tegen de wanden en het deksel van het blik, maar glijdt terug naar beneden.

Het geheim van LiquiGlide is een extreem hydrofobe coating. Een behandeld oppervlak ziet er op microscopische schaal uit als de bladeren van de lotusplant, met vingers en ribbels. Als water met dit oppervlak in aanraking komt, vormt de vloeistof minuscule bolvormige druppeltjes. Deze druppels en de coating stoten elkaar af. Voordeel is dat er geen residu achterblijft in flessen, leidingen en potten. Er wordt daardoor niets meer verspild.

Industrie

De start-up zag in het begin vooral toepassingen in de industrie, voor bijvoorbeeld pijpleidingen. Vliegtuigvleugels die zijn behandeld met de coating hebben geen last van aanvriezend ijs.

Varanasi en Smith hebben ook proeven gedaan met voedingsmiddelen. Mayonaise in een tube die behandeld is met LiquiGlide, glijdt gemakkelijk naar buiten als de pot op de kop wordt gehouden.

Bekijk een filmpje van de extreem glibberige mayonaisetube:

 

Mayonnaise Bottle w/ LiquiGlide Coating from LiquiGlide on Vimeo.

Bron: LiquiGlide, New York Times, Environmental Leader | foto: LiquiGlide