Gifkikker als inspiratie voor zuinige vliegtuigen

vliegtuig in de sneeuw

27-03-2015 07:44 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Arizona State University hebben een tweelaags-systeem ontwikkeld om de vleugels van vliegtuigen beter ijsvrij te houden. De huid van een gifkikker dient daarbij als voorbeeld.

De Amerikaanse onderzoeker Konrad Rykaczewsk combineert een waterafstotende coating met een antivriesmiddel. De coating dient hier als eerste bescherming tegen aanvriezend water. De waterafstotende coating is poreus en laat indien nodig het antivriesmiddel door.

blauwe gifkikker

Een gifkikker, die Rykaczewsk zag tijdens een vakantie in Panama, gaf inspiratie voor het concept. De huid van de kikker is normaal gesproken niet giftig, de kikker stoot door zijn poreuze huid alleen gif uit als hij zich bedreigd voelt.

Antivriesmiddelen 

De dubbele bescherming houdt vleugels en andere vliegtuigonderdelen tot wel zestig keer langer ijsvrij dan een waterafstotende coating alleen.

Tegelijkertijd bespaart het concept veel chemicaliën ten opzichte van het ijsvrij maken van een vliegtuig met alleen antivriesmiddelen. Het is daarmee goedkoper én milieuvriendelijker dan conventionele manieren om het ijs te verwijderen en weg te houden van vliegtuigen.

Veiligheid en efficiëntie

Aanvriezen van water en sneeuw in de luchtvaart vergroot de weerstand van de vliegtuigen. Het oppervlak van de vleugels wordt ruwer en de lift die een vliegtuig genereert gaat omlaag. Kleinere vliegtuigen zijn met een laag ijs bovendien direct een flink stuk zwaarder. Zonder ijsaangroei vliegen de vliegtuigen brandstofzuiniger.

Buiten de impact op de energie-efficiëntie, is ijsaangroei in de luchtvaart ook gevaarlijk. Kritieke onderdelen voor de besturing kunnen vastvriezen en losschietende ijsplaten kunnen bijvoorbeeld de motoren beschadigen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Phys.org | Foto: Thilo Hilberer & Chris Williamson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie