Antibacterieel bioplastic van eiwit

Ei

30-03-2015 12:30 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers aan de Universiteit van Georgia hebben ontdekt dat het eiwit albumine erg geschikt is voor bioplastics en bovendien antibacteriële eigenschappen heeft.

Albumine komt voor in het eiwit van eieren. Door albumine te mengen met glycerol, wisten de onderzoekers een bioplastic te maken dat goed biologisch afbreekbaar is. Als het bijvoorbeeld in de grond begraven wordt, breekt het binnen twee maanden af. Dat komt volgens de wetenschappers doordat het plastic bestaat uit puur eiwit.

Antibacteriëel

Behalve de afbreekbaarheid heeft albumine nog een andere handige eigenschap. Uit testen bleek dat bacteriën niet konden overleven op het plastic. Volgens de wetenschappers is deze antibacteriële eigenschap belangrijk voor de medische- en voedselindustrie.      

Conventionele plastics op basis van petroleum geven besmettingsrisico’s. De verspreiding van ziektekiemen via plastics is een groot probleem in ziekenhuizen en de voedselindustrie. Bij voedselverpakkingen en medische middelen, zoals katheters of verband, is het belangrijk dat er geen bacteriën op het plastic groeien.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bronnen: University of Georgia, Post | Foto: Daniel Novta via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie