DuPont werkt aan nieuwe generaties biobased plastics

DuPont biobased

03-04-2015 07:16 | Door: Willemien Groot

Ondanks de lage olieprijzen werkt chemieconcern DuPont verder aan nieuwe generaties bioplastics. Rond 2030 moet ruim de helft van het complete assortiment plastics en polymeren afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen.

Volgens Richard Bell, directeur van de divisie DuPont Performance Polymers, is bioplastic de nieuwe grote innovatiegolf in de chemische industrie. Dat schrijft The Molding Blog. Bell deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst in de Verenigde Staten van grote plasticproducenten.

Snel toepasbaar

Het percentage biobased plastics uit hernieuwbare bronnen bij DuPont is nog bescheiden, minder dan 10 procent. De snelle overschakeling van petrochemische grondstoffen naar biobased blijft afhankelijk technologische en economische omstandigheden, erkent het concern. Zo is de focus door de lage olieprijs tijdelijk verlegd naar biobased plastics die snel toepasbaar zijn.

De Research & Development-afdeling van DuPont onderzoekt behalve nieuwe technologieën ook nieuwe toepassingen voor de materialen. Daarnaast wil het bedrijf alleen grondstoffen gebruiken die niet concurreren met de voedingsmiddelenindustrie.

Successen 

De oneetbare castorbonen uit India hebben petrochemische grondstoffen verdrongen bij de productie van nylon. Biobased nylon is inmiddels goedkoper dan de traditionele variant.

Het biobased product Sorona, wat voor 37 procent uit maisafval bestaat, is vorige maand in Amsterdam bekroond met de 2015 Bio Business Award. De productie vergt 40 procent minder energie en bespaart ruim 60 procent CO2-uitstoot. De polymeer is al in 2006 ontwikkeld en veroverde in hoog tempo de tapijt- en textielindustrie. Het product is de eerste niet-farmaceutische innovatie van DuPont die een waarde van meer dan $ 1 mrd vertegenwoordigt.

Het concern is verder bezig met de ontwikkeling van biobased materialen voor de auto-industrie als vervanger voor zeldzame aardmetalen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: The Molding Blog, Plastics News, Biomass Magazine | Foto: Sarah Sammis, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie