Synthetisch spinnenzijde komt uit de magnetron

Synthetische spinnenzijde

09-04-2015 16:02 | Door: Willemien Groot

Wetenschappers van de Utah State University hebben een synthetische spinnenzijde ontwikkeld die grote potentie heeft. Het materiaal is ijzersterk en toch elastisch.

De genetisch gemodificeerde spinnenzijdeproteïnen zijn goedkoop en op commerciële schaal te produceren. Het team van de Utah State University heeft met de grondstof al verschillende vezels, gels en coatings gemaakt.

De productie is milieuvriendelijk. In de eerste fase van het onderzoek gebruikten de onderzoekers dure en giftige oplosmiddelen om de proteïnen bruikbaar te maken. Die middelen bleken niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid, maar beïnvloedden ook de sterkte en elasticiteit van de bio-kunstzijde.

Uiteindelijk bleek gewoon water de oplossing voor het probleem. Water uit de magnetron was even effectief als de dure oplosmiddelen. Al geven de onderzoekers in hun verslag toe dat een aantal magnetrons de experimenten niet heeft overleefd. Het eindresultaat is een goedkope productiemethode voor biobased spinnenzijde die commercieel schaalbaar is en milieuvriendelijk. 

Vele toepassingen

De onderzoekers verwachten vooral een markt te vinden in de zorg. De zijde is hypoallergeen en wordt niet afgestoten door het lichaam. Verder onderzoek zou een doorbraak kunnen opleveren in de productie van kunstmatige huid, botten, pezen en kruisbanden. Het materiaal zou ook kunnen dienen als coating voor chirurgische instrumenten en implantaten.

De onderzoekers zien ook toepassingen in de auto-industrie bij de ontwikkeling van sterke, lichtgewicht onderdelen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Phys.org, Utah State University | Foto: Martin Wright, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie