Ordinaire klei presteert goed in CO2-afvang

klei

10-04-2015 07:00 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) toont aan dat gewone klei net zo goed werkt als medium voor CO2-opname als speciaal daarvoor ontwikkelde materialen.

CO2-afvang en opslag kan een belangrijke rol krijgen om de milieu-impact van fossiele brandstoffen, cement en andere materialen te reduceren. Een medium moet de CO2 gecontroleerd binden en weer vrijgeven.

Noorse onderzoekers ontdekten dat in de natuur voorkomende klei deze rol goed kan vervullen. “Het is opvallend dat klei net zoveel CO2 kan afvangen als andere materialen die we onderzoeken”, zegt Jon Otto Fossum, professor aan de NTNU.

Eisen

Een geschikt materiaal voor CCS, carbon capture and storage, is selectief, herbruikbaar en goedkoop. Het moet een groot reactief oppervlak hebben, waar de CO2 aan kan hechten. Ook moet het weinig energie kosten om de CO2 weer uit het materiaal te onttrekken.

Smectite, een van de kleisoorten die de onderzoekers hebben getest, bindt CO2 bij temperaturen onder de 35 graden Celcius. Boven die temperatuur laat de CO2 weer los. Het is dan in geconcentreerde vorm op te slaan. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ScienceDaily | Foto: Dave Pape, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie