Geleidend folie maakt dure metalen overbodig

Persluchtventiel prototype Universität des Saarlandes

10-04-2015 09:24 | Door: Willemien Groot

Onderzoekers van de Universität des Saarlandes hebben een geleidend siliconenfolie ontwikkeld dat toepasbaar is voor de fabricage van ventielen en schakelaars.

Het onderzoeksteam van de Duitse universiteit zegt dat producten uit het nieuwe folie licht, goedkoop en energiezuinig zijn. De dunne folie van siliconen is aan weerszijden voorzien van een elektriciteit geleidende laag. Het elektro-actieve polymeer zou het veel duurdere koper of andere metalen kunnen vervangen. De wetenschappers hebben hun innovatie gepresenteerd tijdens de Hannover Messe, meldt de Duitse website Konstruktions Praxis.

Bestuurbaar

Het team heeft het folie toegepast in een prototype voor een ventiel voor een persluchtsysteem. Dit verbruikt 500 keer minder stroom dan een magneetventiel met dezelfde eigenschappen. Onder stroom gaat een ventiel open en laat vloeistoffen of gas door. Als de stroom wegvalt, sluit het ventiel weer. Het persluchtventiel van folie verbruikt echter alleen stroom als het wordt geactiveerd.

Daarnaast is het prototype veel preciezer. Door de geleidende eigenschappen van de flexibele folie kan het ventiel verschillende vormen aannemen. De wetenschappers kunnen de folie op afstand besturen voor de taak die de folie moet uitvoeren. Behalve aan- en uitschakelen, is de hoeveelheid perslucht te regelen door het ventiel meer of minder open te zetten.

Volgens de onderzoekers maakt de ontdekking de weg vrij naar een nieuwe generatie schakelaars en ventielen.

Bekijk een filmpje over het gedrag van elektro-actieve polymeren:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Universität des Saarlandes, Konstruktions Praxis  | Foto: Oliver Dietze, Universität des Saarlandes, (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie