Hergebruik van CO2 goedkoper met nanokoper

zon

10-04-2015 15:48 | Door: Thijs ten Brinck

Gezamenlijk onderzoek aan de Washington University en een Koreaanse universiteit heeft geleid tot een goedkopere katalysator om CO2 met behulp van zonlicht om te zetten in chemicaliën.

De onderzoekers van de beide universiteiten gebruikten nanodraadjes van koperoxide, bedekt met zinkoxide. De katalysator is een alternatief voor platina in de omzetting van CO2 tot koolstofmonoxide. De koolstofmonoxide is vervolgens om te zetten in brandstoffen en andere koolwaterstoffen.

“Platina is duur, dat maakt de ontleding van CO2 lastig schaalbaar”, zegt Parag Banerjee, die als PhD betrokken is bij het onderzoek. “Daarom kijken we naar goedkope materialen om CO2 te gebruiken als industriële grondstof.”

De ontleding van CO2 tot CO is een kritische en energie-intensieve stap in het hergebruik van CO2. De katalysator uit dit onderzoek werkt op basis van licht. Dit maakt het mogelijk de omzetting direct op zonne-energie te laten verlopen.

Kringloop

Het broeikasgas CO2 is een restproduct in de verbranding van fossiele brandstoffen en andere processen in de chemie en industrie. Waar brandstoffen bij ontbranding energie leveren, kan de ontbrandingsreactie onder toevoer van energie ook worden omgedraaid.

CO2 kan zo, samen met energie uit hernieuwbare bronnen, dienen als grondstof voor duurzamere varianten van brandstoffen of chemicaliën.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Washington University | Foto: Shanna S, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie