Supersnelle 3D-printer haalt miljoenen op

carbon3d 3d-printer

13-04-2015 12:58 | Door: Erik Verheggen

Autodesk investeert € 10 mln in de Amerikaanse start-up Carbon3D, dat hoge ogen gooit met zijn supersnelle 3D-printers. 

Autodesk, bekend van onder meer de AutoCAD-software, investeert vanuit het Spark Investment Fund dat eind vorig jaar is geïntroduceerd. Doel van dit fonds is om innovatieve, ondernemende bedrijven te helpen met het verleggen van de grenzen van 3D-printen. 

De start-up Carbon3D print voorwerpen niet meer laag-voor-laag, maar met behulp van een fotochemisch proces. Vanuit een bakje met vloeibare hars trekt de printer het geprinte voorwerp omhoog. De hars wordt hard door UV-licht en zuurstof. De snelheid ligt 25 tot 100 keer hoger dan bij traditionele 3D-printers.

Grootschalig

“We hebben het Spark Investment Fund opgezet om het 3D-printen vooruit te helpen”, zegt Carl Bass, CEO van Autodesk. “Carbon3D belichaamt de innovatie die nodig is om de manier waarop producten worden gemaakt te veranderen. De snelheid van de technologie maakt 3D-printen voor het eerst ook écht interessant voor grootschalige productie, in plaats van voor prototypes en kleinschalige toepassingen waarvoor het nu vaak wordt gebruikt.”

“We werken op de snijvlakken van hardware, software en moleculaire wetenschap. Op die manier willen we de obstakels wegnemen die ervoor zorgen dat 3D-printen nog niet wordt toegepast voor grootschalige productie”, zegt Joseph DeSimone, de CEO en oprichter van Carbon3D. 

De in Silicon Valley gevestigde start-up Carbon3D maakte veel indruk tijdens de afgelopen TED-conferentie in Vancouver. Ook verscheen er een artikel in het blad Science Magazine. Binnen twaalf maanden wil het bedrijf de eerste industriële printer in de markt zetten die van deze techniek gebruik maakt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Autodesk | foto: Autodesk

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie