Bacterie omgebouwd tot propaanfabriek

E. coli bacterie met GFP

14-04-2015 11:38 | Door: Jerom van Gemert

Britse onderzoekers hebben via genetische modificatie een bacterie ontwikkeld die propaan kan maken. Hiermee komt duurzame propaanproductie een stapje dichterbij.

Er bestaan geen natuurlijke organismen die propaan kunnen maken. Via genetische modificatie kunnen ze dat wel. Het is wetenschappers al eerder gelukt om GM-bacteriën propaan te laten maken, maar niet in grote hoeveelheden. Onderzoekers aan de University of Manchester en het Imperial College Londen kozen voor een andere productieroute van propaan in de bacterie.

Met genetische modificatie gaven de wetenschappers de bacterie enzymen die via een stappenproces butanol maken. Door het laatste stapje aan te passen, met een enzym van cyanobacteriën, is propaan het nieuwe eindproduct. De nieuwe productieroute is nog niet volmaakt. Behalve propaan produceert de bacterie ook nog veel butanol.

Populair

Propaan is een populaire brandstof die veel gebruikt wordt als brandstof of kookgas, vanwege het lage kookpunt. Wereldwijd wordt per jaar 20 miljoen ton propaan gebruikt als vervoersbrandstof. Als brandstof is het bekend onder naam lpg. Het is dan gemixt met butaan. Daarnaast verwarmt het gas meer dan 14 miljoen woningen. 

De Britse onderzoekers zeggen dat de nieuwe productiemethode werkt, maar nog niet op grote schaal. Volgens hen is meer onderzoek nodig, voordat de overstap naar bacteriën voor propaanproductie te realiseren is. 

Propaan is een aardgas- of petroleumproduct. Er zijn ook alternatieven. Het bedrijf Neste bouwt een biopropaanfabriek op de Maasvlakte. De fabriek is onderdeel van een biodieselraffinaderij.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bronnen: Biotechnology for Biofuels, University of Manchester, C2W | Foto: Ryan Kitko via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie