Duurzaam water uit de buitenlucht

water oogsten uit buitenlucht

15-04-2015 07:17 | Door: Willemien Groot

Een Amerikaanse start-up heeft een condensator ontwikkeld die op grote schaal water uit vochtige lucht kan onttrekken. Een eerste versie van het apparaat levert ongeveer 1.500 liter per dag.

Het bedrijf Ambient Water ziet de condensatiemethode als een effectieve manier om goedkoop en milieuvriendelijk aan water te komen. Het systeem moet de belasting van natuurlijke bronnen door de landbouw en industrie verminderen.

Watertekorten

Volgens het bedrijf is de condensator in ieder vochtig klimaat te gebruiken. Vooral op afgelegen locaties kan het systeem een aanvulling of vervanging zijn van dure watertransporten. In de landbouw kan het systeem een aanvulling zijn op de waterbehoefte. Wereldwijd legt de landbouw een groeiend beslag op natuurlijke waterbronnen.

Dinsdag waarschuwde de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties voor dreigende watertekorten. Vooral veroorzaakt door inefficiëntie en gebrek aan investeringen. Tegen 2050 is 60 procent meer voedsel nodig, voor een verwachte wereldbevolking van negen miljard mensen. Dat legt een nog grotere druk op de watervoorraden.

Commercieel gebruik

Ambient Water heeft een overeenkomst gesloten met een olie- en gasbedrijf voor het commercieel gebruik van de waterwininstallatie. Het systeem dat in de praktijk wordt getest, levert ongeveer 1500 liter schoon water per dag. Een grotere versie, met de afmetingen van een zeecontainer, zou een veelvoud daarvan uit de buitenlucht kunnen halen.

Wereldwijd zoeken bedrijven naar schaalbare manieren om schoon water te winnen. Het Nederlandse bedrijf Dutch Rainmaker bouwde een pilot met twee windmolens die water oogsten in Kuweit. In Ethiopië staat een bamboetoren voor dit doel. Op industriële schaal of voor woningen is het nog niet mogelijk om voldoende water te produceren. Voor kleinere hoeveelheden, zoals een waterkoeler op kantoor, werkt het systeem wel.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Greenbiz, Wired, CNN | Foto: Suzanne Nilson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie