Buigbare elektronica uit de printer

Handschoen met elektrisch circuit

15-04-2015 10:57 | Door: Jerom van Gemert

Een nieuwe techniek stelt inkjet printers in staat om flexibele en elastische geleiders te printen op ieder materiaal. Dit maakt flexibele en buigbare elektronica goedkoper, sneller en makkelijker om te maken.

Wetenschappers van de Purdue University ontwikkelden een inkt van vloeibaar metaal. Het vloeibare metaal is opgelost in ethanol. Ultrasoon geluid breekt het vloeibare metaal vervolgens op in nanodeeltjes. Daarna kan de vloeistof net als normale inkt in een inkjet-printer.

Met de nieuwe techniek zijn elektronische circuits op ieder materiaal aan te brengen. Dus ook op elastische materialen of kleding. Het proces is vooral handig voor de productie van elektronica voor kleding, de zogenaamde soft robotics en draagbare elektronica, zoals bijvoorbeeld in handschoenen.

Activering

Na het printproces zit er nog een laagje geoxideerd gallium op de metalen nanodeeltjes. Dit laagje verhindert elektrische geleiding en moet daarom worden verwijderd. Slechts door lichte druk uit te oefenen op het overbodige laagje breekt het, en smelt samen met de nanodeeltjes.

“We kunnen selectief elektronica activeren door op specifieke plekken te drukken,” zegt onderzoeker Rebecca Kramer in het persbericht van de Purdue University. Bij printtechnieken met grafeen bijvoorbeeld, moet het materiaal eerst met hele hoge temperaturen worden verhit voor activering.

Met de nieuwe techniek zijn materialen gemakkelijker aan te passen voor specifieke ontwerpen. Het proces is ook geschikt voor massaproductie. De wetenschappers gaan de techniek doorontwikkelen om de ontdekking breder toepasbaar te maken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bronnen: Purdue University, Gizmag | Foto: Purdue University

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie