Sterke reductie energieverbruik plasticproductie

Destillatie

15-04-2015 12:31 | Door: Thijs ten Brinck

De productie van het meest gebruikte plastic, polyetheen, is erg energie-intensief. Onderzoek aan de University of Colorado maakt de productie mogelijk veel energiezuiniger.

Ethyleen, de bouwstof voor polyetheen, wordt gemaakt uit ethaan. Na de productie blijft een mengsel van etheen en ethaan over, terwijl voor de productie van het plastic zuiver etheen vereist is.

Een ontdekking aan de University of Colorado in Boulder maakt de noodzakelijk scheidingsstap veel efficiënter. Chemici hebben een materiaal ontwikkeld op basis van zilver-ionen, dat dertien keer beter werkt dan bekende scheidingsmethoden.

“Het zilver-ion is te beschouwen als een hand die heel gericht al het etheen oppikt”, zegt hoofdonderzoeker Matthew Cowan. “Als het materiaal verzadigd is, of alle etheen heeft afgevangen, halen we het resterende mengsel weg en komt er weer etheen vrij.”

Het onderzoek is gepubliceerd in de internationale editie van het wetenschappelijke tijdschrift Angewandte Chemie.

Destillatie

Ethaan en etheen zijn niet alleen in naam maar ook in chemische eigenschappen zeer verwant, en daarom lastig te scheiden. De gangbare methode is nu destillatie en dat vergt veel warmte.

Jaarlijks produceert de wereld ongeveer 80 miljoen ton polyethyleen. Het zuiveren van de grondstoffen kost alleen de Amerikaanse plasticproducenten al bijna 50 miljoen megawattuur per jaar. Dat is vergelijkbaar met de stroomproductie van zeven kerncentrales.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: CU Boulder | Foto: Roy Luck, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie