‘Zelfbakkende pizza’ verduurzaamt composietindustrie

carbon nanotube

15-04-2015 16:26 | Door: Erik Verheggen

Composietmaterialen voor vliegtuigvleugels en –rompen harden uit in grote ovens, die tot 400 graden opgestookt worden. Een nieuw nanomateriaal maakt die ovens overbodig.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een laagje van nanomateriaal ontwikkeld dat composietonderdelen kan verhitten zonder dat daar grote ovens voor nodig zijn. De coating is dunner dan een haardikte en voegt vrijwel geen gewicht toe. Wanneer het nanolaagje onder stroom wordt gezet, genereert het voldoende warmte om de vliegtuigonderdelen uit te laten harden.

Het is de wetenschappers zo gelukt om composietonderdelen te maken die net zo sterk zijn als conventionele vleugels en rompen. Het energieverbruik lag daarbij op slechts 1 procent van conventionele productiemethodes.

Volgens Brian Wardle van MIT is de technologie breder toepasbaar dan alleen in de vliegtuigindustrie. “Het is een energiebesparende productiemethode voor vrijwel elk industrieel composietmateriaal”, zegt hij op de website van MIT.

“Onze technologie brengt hitte precies waar dat nodig is”, zegt Wardle. “Zie het als een zelfbakkende pizza. In plaats van een oven, steek je de pizza in het stopcontact en hij bakt zichzelf.”

De nanofilm bestaat uit koolstof nanotubes, die overeind staan als bomen in een bos. De onderzoekers gebruikten het laagje eerst om vleugels ijsvrij te houden. Toen bleek dat er zoveel warmte vrijkwam, ontdekten ze dat de methode ook geschikt is om de onderdelen zelf te maken.

De resultaten zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift ACS Applied Materials and Interfaces.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MIT | foto: Geoff Hutchison, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie