Total transformeert raffinaderij tot biodieselplant

17-04-2015 12:17 | Door: Thijs ten Brinck

Het Franse olieconcern Total bouwt een olieraffinaderij in La Mede om tot een fabriek voor biobrandstoffen. De plant voorziet in 50 procent van zijn elektriciteit met zonnepanelen.

De Total-rafinaderij in La Mede, in het zuiden van Frankrijk, leidt verlies. Het olieconcern zal de verwerking van fossiele brandstoffen eind 2016 stoppen in La Mede. Het concern bouwt productielocatie daarna om tot een bioraffinaderij, die jaarlijks 500.000 ton aan biodiesel zal produceren. 

“Er zijn drie mogelijke reacties op de crisis in de Europese raffinage-industrie”, zegt Patrick Pouyanné, CEO van Total. “Of je gooit direct de handdoek in de ring, of je wacht je lot af, of je innoveert en past je aan aan de veranderende markt.”

Total investeert € 200 mln in de transformatie. De bestaande installaties op de raffinaderij, bijvoorbeeld een reformer die waterstof produceert, blijven deels behouden. Waterstof is nodig om de lange koolstofketens in zowel aardolie als biomassa te kraken tot de brandstoffen waar automotoren op draaien. 

Onderdeel van het plan is de aanleg van een 8 megawatt groot zonnepark. De zonnepanelen zullen elektriciteitsbehoefte van de raffinaderij voor ongeveer de helft dekken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Total | Foto: James Daisa, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie