Surfen op een plank van algen

Surfen

22-04-2015 16:31 | Door: Jerom van Gemert

De eerste duurzame surfplank gemaakt van algen is een feit. Het is een project van studenten, en mogelijk gemaakt door samenwerking met meerdere bedrijven.

Biologie- en scheikundestudenten aan de University of California, San Diego moesten een ingewikkeld chemievraagstuk oplossen. Hoe maak je polyurethaan-schuim uit algenolie? Polyurethaan is een grondstof uit de petroleumindustrie.

Eerst bepaalden de studenten hoe zij algenolie moeten omzetten in polyolen. Door hieraan katalysatoren en silicaten toe te voegen, veranderden de polyolen in polyurethaan-schuim. Een volgende stap was het schuim gebruiken voor de productie van een surfplank.

Samenwerking

De studenten hadden niet genoeg hoge kwaliteit algenolie om een surfplank te maken. Daarom vroegen ze het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Solazyme om hulp. Solazyme levert bijvoorbeeld algenolie aan het chemieconcern AkzoNobel. De bedrijven sloten vorig jaar een meerjarige overeenkomst. Surfboardfabrikant Arctic Foam maakte uit het schuim vervolgens een surfplank.

Duurzaam

De surfplank is niet 100 procent duurzaam. De kern en de harslaag zijn van biobased materialen, maar de toplaag van kunststof niet. Een ouderwetse houten surfplank is nog steeds het enige surfboard gemaakt van 100 procent duurzaam materiaal.

Het is nog onduidelijk of de algensurfplank op de markt komt. Per jaar worden er zo'n 400.000 surfplanken gebouwd.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Times of San Diego | Foto: afu007 via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie