In een tank vol poeder past meer waterstof dan in een lege

28-04-2015 07:25 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan de University of Michigan ontwikkelen nieuwe materialen voor de opslag van waterstof. Daarmee kunnen brandstofcelauto’s per tankbeurt verder rijden.

De Amerikaanse wetenschappers onderzoeken metal organic frameworks (MOFs), verbindingen van koolwaterstoffen met metaalatomen. Deze verbindingen hebben een zeer regelmatige structuur en één gram van het materiaal kan een oppervlak hebben zo groot als een voetbalveld.

mof

Moleculen in waterstofgas hechten zeer goed aan het oppervlak van de MOFs. Het waterstof is dan niet meer gasvormig en daarmee zeer compact op te slaan. In een tank met poeder van MOFs past meer waterstof dan in dezelfde tank zonder het poeder. Het gas is bovendien onder een relatief lage druk te vervoeren.

De onderzoekers hebben ongeveer 4.000 verschillende MOFs in kaart gebracht, die mogelijk geschikt zijn voor waterstofopslag. “We zijn interessante materialen tegengekomen die eerder niet in beeld waren als opslagmedium voor gassen”, zegt onderzoeker Don Siegel. Het Amerikaanse Ministerie van Energie heeft $ 1,2 mln in het onderzoek gestoken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University of Michigan | Foto: University of Michigan & Maurizio Pesce, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie