Hoe mierenzuur waterstof bruikbaarder maakt dan brandstof

mieren

29-04-2015 09:48 | Door: Thijs ten Brinck

Een promotieonderzoek aan de TU Eindhoven heeft een nieuwe katalysator opgeleverd. De vinding biedt kansen de waterstofinfrastructuur te vereenvoudigen.  

Het onderzoek van Gregory Filonenko, promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een katalysator opgeleverd die de omzetting van waterstof naar mierenzuur en vice versa veel sneller maakt. De reactie die waterstof weer vrijgeeft, verloopt bij 90 graden Celcius, en tien keer sneller dan de snelste bekende reacties. Dat maakt het mogelijk waterstof compact op te slaan.

Mierenzuur

Waterstof is een veel belovende schone brandstof. Een belemmering voor de grootschalige introductie van het gasvormige waterstof is dat het moeilijk compact is op te slaan. Mierenzuur is een mogelijke tussenvorm, die het transporteren en tanken van waterstof eenvoudiger kan maken.

Filonenko combineert waterstof met CO2 tot mierenzuur-moleculen. Bij kamertemperatuur is het mierenzuur vloeibaar. Zowel de waterstof als de CO2 komen weer vrij bij het verwarmen van de stof in aanwezigheid van de nieuwe katalysator. 

Waterstof is met behulp van hernieuwbare bronnen te maken uit onder andere water, biomassa en ook uit aardgas. De brandstof stoot bij verbranding alleen waterdamp uit, en kan emmissievrije brandstofcelauto’s een grote actieradius geven. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Tweakers, TU/e | Foto: Susanne Nilsson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie