Grafeenfietsband klaar voor tourstart in Utrecht?

wielrennen

05-05-2015 19:01 | Door: Thijs ten Brinck

De Italiaanse fietsbandenfabrikant Vittoria verwerkt grafeen in banden voor wielrenfietsen. Deze banden zijn lichter en robuuster. De productie start in juli.

Grafeen kent talloze high-tech toepassingen, maar is nog nauwelijks in commerciële producten terug te vinden. Gebruik van het veelzijdige materiaal in fietsbanden kan wel eens een van de eerste commerciële mijlpalen van grafeen zijn.  

Fietsbandenfabrikant Vittoria brengt de innovatieve wielrenbanden naar de markt. Dankzij grafeendeeltjes van slechts enkele nanometers dik zijn deze banden 15 procent lichter en een kwart robuuster dan gewone rubberbanden. De banden hebben ondanks een lagere rolweerstand een goede grip en het totaal aan eigenschappen maakt zowel hogere snelheden als betere remprestaties mogelijk.

Stijver en koeler

Vittoria heeft inmiddels 400 protoypes getest. Die banden bleken vooral op het gebied van warmteafvoer en zijwaartse stijfheid de conventionele concurrentie te overtreffen. In zijwaartse richting zijn de banden liefst 50 procent stijver en koelen 10 procent sneller af dan gewone rubberbanden.

In een snelle afdaling kan een wielrenband wel 200 graden Celcius warm worden. Bij deze temperatuur gaat de kwaliteit van het rubber snel achteruit dus snelle afvoer van de hitte is belangrijk.

Tijdens bergetappes kan de grafeenband mogelijk het verschil maken tussen winnen of verliezen. Wanneer de nieuwe band in het peloton doordringt is nog niet duidelijk.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Technisch Weekblad, Vittoria, Bicycle Retailer | Foto: Geert Schneider, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie