Schimmel maakt vliegtuigbrandstof van havermout

Schimmel

07-05-2015 18:01 | Door: Jerom van Gemert

Een schimmel die normaal te vinden is in rottend fruit, kan koolwaterstoffen maken. Dat zijn de hoofdbestandsdelen van vliegtuigbrandstof.

Wetenschappers aan de Washington State University onderzochten de schimmel Aspergillus carbonarius. Na genetische modificatie lukte het om de schimmel grotere hoeveelheden koolwaterstoffen te laten maken.

De onderzoekers gaven de schimmel verschillende voedselbronnen. De schimmel produceerde de meeste koolwaterstoffen op een dieet van havermout. Een dieet van tarwestro of maisafval was ook succesvol, maar leverde minder koolwaterstoffen op.

Schimmels maken in het wild ook koolwaterstoffen, waarschijnlijk als afweerreactie tegen bacteriën. Het kost ook veel energie.

Potentie

Schimmels hebben veel potentie voor grootschalige productie van brandstoffen en koolwaterstoffen. Er zijn geen chemische processen nodig. Daarnaast kunnen schimmels waarschijnlijk op grote schaal goedkoop brandstof produceren. Daarvoor is eerst wel meer onderzoek nodig. De wetenschappers van Washigton State University verwachten dat schimmels over vijf jaar goedkoop vliegtuigbrandstoffen maken.

In de chemische industrie zijn veel schimmelsoorten al doorgebroken in verschillende toepassingen. Zo kunnen schimmels plastic afval afbreken, en goud terugwinnen uit elektronisch afval.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bronnen: Azocleantech, Washington State University | Foto: University of Michigan School of Natural Resources & Environment via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie