Spinnen op nano-dieet spinnen sterkste vezel ooit

spinnenzijde

11-05-2015 07:51 | Door: Thijs ten Brinck

Italiaanse onderzoekers voerden spinnen koolstof-nanobuisjes en grafeen. De geleedpotige diertjes produceerden vervolgens de sterkste zijde ooit.

Spinnen staan er om bekend zeer sterke vezels te maken voor hun webben. Kunstmatige koolstofnanobuisjes zijn qua sterkte echter een goede concurrent voor de natuurlijke vezels. Onderzoekers aan de Universiteit van Trento proberen het beste van de twee werelden te combineren en voerden nanobuisjes (opgelost in water) aan in het wild gevangen trilspinnen.

Het experiment leidde tot opzienbarende resultaten: “We meten een ongekende breeksterkte, stevigheid en veerkrachtigheid”, zegt onderzoeker Emiliano Lepore in Technology Review. “Dit is de hoogste stevigheid ooit voor een vezel, natuurlijk of kunstmatig.”

Industrie

Hoe de spinnen de nanodeeltjes precies opnemen en er zulke sterke vezels van maken is de onderzoekers nog niet duidelijk. In het algemeen is er ook nog geen methode gevonden om spinnenzijde efficiënt te oogsten.

Wel is er in verschillende industrieën grote interesse voor de supersterke biobased, of in dit geval semi-biologische, spinnenvezels. Onder andere Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een proces om de vezels op industriële schaal te produceren. Ze gebruikten daarbij een magnetron

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: MIT Technology Review | Foto: Martin Cooper, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie