CO2-recycler haalt $ 40 mln op voor ethanolfabriek

12-05-2015 11:22 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Joule zet water en CO2 om in hernieuwbare brandstoffen. Het bedrijf heeft al $ 200 mln aan investeringen binnengehaald en opent over twee jaar zijn eerste fabriek.

Na een succesvolle financieringsronde ligt Joule op schema voor de realisatie van zijn eerste productiefaciliteit op commerciële schaal. In 2017 wil de start-up een 400 hectare grote installatie bouwen waar het jaarlijks bijna 100 miljoen liter hernieuwbare ethanol kan produceren.

“Joule heeft zijn industriële haalbaarheid bewezen”, zegt Noubar Afeyan, CEO van investeerder Flagship Ventures. “Het bedrijf werkt in hoog tempo toe naar zijn commerciële marktintroductie."

Audi

De geproduceerde ethanol is te mengen met benzine en kan in sommige motoren ook puur gebruikt worden. Zo reduceert de hernieuwbare brandstof de CO2-impact van transport.

Joule heeft onder meer autoproducent Audi als ontwikkelingspartner. Reiner Mangold, hoofd duurzaamheid bij Audi: “We zijn trots samen te werken met Joule. Met technologieën als deze kunnen we blijven rijden, zonder CO2 toe te voegen aan de atmosfeer.” In thuisland Duitsland werkt Audi zelf ook aan een technologie om CO2 direct in brandstoffen om te zetten.

Levende katalysatoren

Joule pompt water, CO2 en  door doorzichtige plastic slangen. Bijzonder is dat de micro-organismen het broeikasgas met behulp van zonlicht direct omzetten in ethanol. De organismen hoeven daarom niet in extra stappen te worden verwerkt tot een biobrandstof.

Joule scheidt de geproduceerde ethanol van het water met de levende katalysatoren en voert de organismen daarna opnieuw met CO2 de doorzichtige slangen in. Ze hebben een levensduur van een paar weken en blijven continu ethanol produceren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: BNEF, Joule, Flagship Ventures

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie