Nieuwe rekenmachine voor meer duurzaamheid

Nieuwe LCA-tool van CoClear

18-05-2015 09:13 | Door: Willemien Groot

Een nieuwe rekentool moet bedrijven inzicht geven in de economische en milieu-impact van hun producten. De analyse is uitgebreider dan bestaande instrumenten.

De uitgebreidere Life Cycle Analysis is ontwikkeld door het Amerikaanse consultancybureau CoClear in samenwerking met de Columbia University. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De levenscyclusanalyse berekent de gevolgen van aanpassingen in het productieproces voor uitstoot, water- en energieverbruik, afval, transport en de bijbehorende financiële consequenties. Als basis dient bestaande, openbare bedrijfsinformatie.

Bedrijven krijgen daardoor beter inzicht in de milieuvoordelen en de economische winst die duurzaam ondernemen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld de beslissing om andere ingrediënten te gebruiken of bij de introductie van een nieuwe verpakking. De rekenmethode is een verbeterde versie van een instrument dat in 2012 is ontwikkeld door de Columbia University in samenwerking met voedingsmiddelenfabrikant PepsiCo. Die methode beperkte zich tot de gevolgen voor de CO2-uitstoot van een beslissing.

Breder toepasbaar

Volgens de ontwikkelaars zijn bestaande analyses, zoals die van het CoolClimate Network, te beperkt. Milieu-impact gaat volgens hen verder dan kostenbesparingen en vermindering van de CO2-uitstoot. De rekenmethode van CoClear neemt meer factoren mee die de effecten zichtbaar maken. De tool is bovendien ook begrijpelijk voor niet-ict'ers. Een ander voordeel is dat het systeem inzetbaar is voor een analyse per product, per merk en voor het hele portfolio van een onderneming.

De tool is weer minder gedetailleerd dan een volledige LCA zoals die van EcoChain Technologies. Het Nederlandse bedrijf heeft een methode ontwikkeld om in betrekkelijk korte tijd de kosten- en milieu-efficiëntie van een bedrijf te analyseren. 

De rekenmachine van CoClear en de Columbia University is de afgelopen maanden getest op producten van ijsfabrikant Ben&Jerry’s. De tool komt in juni beschikbaar.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Guardian, CoClear, Columbia University | Foto: Reynermedia, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie