Biobased optische vezels uit zure smaakstof

citroenen

21-05-2015 10:47 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zetten citroenzuur om in plastics en coatings. De biobased productiemethode lijkt kosteneffectief voor de industrie.

Citroenzuur is een natuurlijke smaakstof die voedingsmiddelen een zure smaak geeft en ook conserverende en antioxiderende eigenschappen heeft. Een onderzoeksteam van de Wageningen Universiteit heeft een methode herontdekt om de stof om te zetten in het methacrylaat, het hoofdbestandeel van een onder meer plexiglas. Het team heeft het proces daarna doorontwikkeld tot een efficiënte en betaalbare productiemethode.

“Uit biomassa kun je bijna alles maken’, zegt projectleider Jacco van Haveren, in een uitgave van Biobased Performance Materials. “Op dit moment zijn het meestal nog de productiekosten die bepalen of een biobased variant voor de industrie interessant is.”

Goedkoper

De omzetting van citroenzuur tot methacrylaat verliep eerder alleen bij hoge temperatuur en extreme druk. Met een katalysator is het proces veel efficiënter gemaakt. Citroenzuur is daarmee mogelijk een aantrekkelijke grondstof voor de productie van onder andere licht-geleidende glasvezels, lijmstoffen en plexiglas.

Van Haveren nodigt bedrijven uit om het proces samen te optimaliseren en geschikt te maken voor bulkproductie. Methacrylaat wordt nu nog gemaakt uit fossiele olie. Citroenzuur kost per ton € 500, methacrylaat ongeveer € 2.000. Van Haveren. “Daar zit dus aardig wat financiële ruimte.” 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: BPM Magazine | Foto: Shaun Dunphy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie