Nierstenen als basis voor industriële CO2-opslag

koraal

22-05-2015 10:54 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de University of Nottingham zijn op het spoor van enzymen die gasvormig CO2 omzetten in vaste, ongevaarlijke stoffen. Het onderzoek is toepasbaar in industriële processen.

In een gezamenlijk project onderzoeken Britse en Maleisische wetenschappers de optimalisatie van carboanhydrasen, voor het afvangen van CO2 in schoorstenen van energiecentrales, cementfabrieken en chemische installaties. Het onderzoek vindt plaats aan een dependance van de University of Nottingham in Maleisië.

Eiwitten

Carboanhydrasen zijn enzymen, natuurlijke katalysatoren. Het is een groep complexe eiwitten die voorkomt in veel organismen. Die eiwitten staan aan de basis van de vorming van schelpen en koraal, maar ook nierstenen. De enzymen maken die vaste stoffen uit een combinatie van CO2 en metalen als natrium of calcium, opgelost in water.

De onderzoekers bestuderen vooral organismen die leven rond vulkanen in de diepzee. Onder die hete en vaak zure condities zijn de enzymen nog steeds in staat om CO2 om te zetten in vaste stoffen. Al gaat dat langzamer dan in minder extreme omstandigheden.

Schaalmodel

Via verschillende stappen van selectie en modificatie van genen, kweken de onderzoekers kunstmatige carboanhydrasen die bestand zijn tegen extreme industriële condities, en die snel CO2 omzetten in vaste stoffen. In een schaalmodel van een schoorsteen worden de enzymen getest. Hoe de CO2 precies met de enzymen in contact komt, wordt niet vermeld. Dit kan onder andere via membranen of met het vernevelen van water in de schoorsteen.

De gevormde vaste stoffen zijn onder andere in de bouw, de landbouw en in de productie van papier te gebruiken. De CO2 uit de lucht is daarmee permanent op te slaan in nuttige producten. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ScienceDaily | Foto: USFWS - Pacific Region, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie