Computermodel cellulose kan papier verduurzamen

Papierindustrie

22-05-2015 14:43 | Door: Willemien Groot

Met behulp van een supercomputer van IBM is een model gebouwd van de moleculaire structuur van cellulose. Het model kan bijdragen aan betere bestrijding van plantenziekten en een duurzame productie in de papierindustrie.

In een gezamenlijk onderzoek van de Australische University of Melbourne, de University of Queensland en IBM is de structuur vastgelegd van cellulose. Cellulose is de bouwsteen van de celwanden van planten. De vorming van celwanden is een relatief eenvoudig proces. Maar de precieze werking was tot dusver onbekend. Onderzoek in het lab is onmogelijk, omdat de structuur en de werking verandert zodra een plantencel wordt opengesneden.

De nieuwste supercomputer van IBM in Melbourne was ervoor nodig om de enorme hoeveelheid berekeningen te verwerken die tot het model hebben geleid.

De celwanden geven de plant bescherming tegen ziekten. De wetenschappers zeggen dat meer onderzoek nodig is naar de manier waarop ziekten een plant binnendringen en hoe een gewas zich daartegen verdedigt. Ze verwachten dat met de nieuwe kennis planten resistenter kunnen worden gemaakt tegen ziekten.

Papierindustrie

Voor de papierindustrie kan het model bijdragen aan een milieuvriendelijkere productie van papier, pulp en vezels. De productie is energie- en waterintensief. Het afvalwater vormt een grote belasting voor het milieu. Aanpassingen aan de celstructuur zouden planten kunnen opleveren die gemakkelijker zijn te verwerken.

IBM en de Australische universiteiten werken over een langere periode samen. Het uiteindelijke doel is een 3D-simulatie van de complete celwand. De eerste onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Plant Physiology.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Nanotechnology Now, EurekAlert | Foto: fdecomite, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie