Duurzaam duurt het langst bij botanische productie meubels

26-05-2015 07:17 | Door: Erik Verheggen

Het Britse Full Grown maakt meubels door bomen direct in de goede vorm te laten groeien. De productie duurt acht jaar. Maar is dat lang of eigenlijk heel kort?

Full Grown dwingt jonge boompjes in de vorm van een stoef of tafel door er een mal overheen te plaatsen. Takken worden samen in de mal gestoken en vergroeien tot massief hout.

Het hele proces duurt ongeveer acht jaar en de eerste stoelen moeten in 2016 geoogst kunnen worden. Die doorlooptijd lijkt lang, maar voor een normale houten stoel gebruiken producenten bomen van tientallen jaren oud.

Oprichter Gavin Munro van Full Grown experimenteerde in 2006 voor het eerst met het idee om meubels te kweken. “Het proces is als organisch 3D-printen met lucht, grond en zonlicht als materialen”, zegt hij tegen de website International Business Times. Daarbij stoten de groeiende houten meubels zuurstof uit en nemen ze CO2 op.

De website Springwise meldt dat er ongeveer 400 meubelstukken op de akkers van Fullgrown groeien. Het bedrijf verwacht de eerste lampenkappen in het voorjaar van 2016 te kunnen oogsten. De tafels en stoelen laten iets langer op zich wachten, tot 2017. Een stoel moet £ 2.500 gaan kosten.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Springwise, International Business Times

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie