Circulair aanrechtblad in Franse bouwmarkt

castorama

27-05-2015 09:41 | Door: Erik Verheggen

De Franse bouwmarkt Castorama verkoopt een aanrechtblad van gerecycled materiaal uit de eigen winkels. Castorama en afvalbedrijf Veolia claimen een primeur.

Volgens de bedrijven is het voor het eerst dat een gelamineerd blad van volledig gerecycled materiaal geproduceerd is. Het blad bestaat uit 35 procent hout en 65 procent plastic. Castorama en Veolia gebruiken het snij- en zaagafval uit de winkels van Castorma als grondstof.

In een jubelend persbericht presenteren de beide bedrijven het aanrecht als schoolvoorbeeld voor de circulaire economie. Het gerecyclede blad heeft ook een aantal bijzondere eigenschappen. Het houtcomposiet is beter bestand tegen water. Een blad weegt ook nog eens 40 procent minder dan een conventioneel aanrechtblad.

Volgens directeur Materials and Component Development Christophe Guyader, van Castorama-moederbedijf KingFisher, is de ontwikkeling van het blad samenwerking geweest van alle partijen uit de keten.

Veolia en Castorama hebben een contract gesloten voor de levering van 1.000 ton grondstoffen uit winkelafval per jaar. Zo verwachten de partijen de toekomst van het circulaire aanrechtblad veilig te stellen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Veolia | foto: Citizen59, creative commons (cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie