Stroomvretende bacterie produceert biobrandstof

Bacterien

27-05-2015 12:20 | Door: Thijs ten Brinck

Deense onderzoekers hebben bacteriën gemaakt die methaan, ethanol en azijnzuur produceren. Daarvoor hebben de bacteriën niets anders nodig dan een duurzaam dieet van water, CO2 en hernieuwbare elektriciteit.

“Fossiele brandstoffen raken op, terwijl we steeds vaker overschotten hebben aan duurzame elektriciteit. Daarnaast is er meer dan genoeg CO2 beschikbaar”, zegt onderzoekster Amelia-Elena Rotaru van de Syddansk Universitet. “Deze unieke bacteriën zetten de stroomoverschotten en broeikasgassen om in verschillende biobrandstoffen en hernieuwbare chemicaliën.”

De oerbacteriën die de onderzoeksgroep van de Deense Syddansk Universitet bestudeert, kunnen leven op CO2, water en elektriciteit. In de natuur produceren deze bacteriën waterstof of methaan. Met ‘relatief lichte’ ingrepen in het genoom van de organismen voeren de Deense onderzoekers de productie van de bacteriën op, of laten ze de beestjes hele andere chemicaliën maken.

Biobrandstoffen

Voor de bacteriën zijn die geproduceerde chemicaliën afvalstoffen. Voor de industrie zijn de veelzijdige beestjes interessant, omdat ze in een tank op lage stroomprijzen kunnen wachten en alleen dan de hernieuwbare producten maken. Met goedkope energie, water en CO2 blijven de variabele kosten laag.

De onderzoekers hebben de bacteriën, naast methaan, inmiddels ook ethanol en azijnzuur laten maken. De volgende stap is de productie van butanol. Ook bioplastics en additieven voor diervoeders behoren volgens de onderzoekers tot de mogelijkheden. Rotaru: “Uiteindelijk zijn we alleen begrensd door onze verbeelding.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ScienceNordic | Foto: NIAID, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie