Vlaams-Braziliaanse gistpionier haalt miljoenen op

gist

27-05-2015 14:53 | Door: Erik Verheggen

Het Vlaamse biotechnologisch instituut VIB en een Braziliaanse investeerder hebben een nieuw bedrijf opgericht dat industriële giststammen ontwikkelt voor duurzame toepassing.

Het nieuwe bedrijf, GlobalYeast, produceert gisten voor de bio-ethanolsector en de groene chemie. Het bedrijf heeft in totaal € 6,25 mln opgehaald bij een beleggingsconsortium dat wordt gevormd door het Braziliaanse durfkapitaalfonds (Performa Investimentos), twee Belgische fondsen (Gemma Frisius en SOFI) en VIB. GlobalYeast richt zich op de Braziliaanse markt en grote internationale concerns.

Gisten worden gebruikt voor de productie van bio-ethanol uit afvalstromen. Producenten worstelen met een aantal belangrijke obstakels die een efficiënte productie van bio-ethanol onmogelijk maken. Zo was tot voor kort geen enkele giststam in staat om de totale hoeveelheid suikers uit de cellulose-biomassa om te zetten in ethanol. 

Groene chemie

GlobalYeast borduurt voort op het werk van het VIB en de KU/Leuven dat deze obstakels weg kan nemen. Het nieuw opgerichte bedrijf gaat hoogwaardige giststammen op de markt brengen. Ook komt het bedrijf met hulpmiddelen voor het bewaken en sturen van het fermentatieproces voor tweede- en eerste-generatie bio-ethanol en voor de groene chemiesector. 

Kersverse CEO Marcelo do Amaral van GlobalYeast spreekt van een uniek concept. “Dat is gebaseerd op de nauwe relatie tussen wetenschap, technologie, marktkennis en ondernemingsgeest die onze investeerders inbrengen.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: VIB | foto: Bob Blaylock, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie