Hoe SpaceX-ruimtevaarttechniek aluminium bespaart bij Tesla

SpaceX

28-05-2015 12:03 | Door: Erik Verheggen

Tesla maakt voor de productie van zijn Model S gebruik van frictielassen. Een techniek die is geperfectioneerd door het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, SpaceX.

Dat schrijft de website Electrek op basis van een boek over Elon Musk van Bloomberg-journalist Ashlee Vance. Musk is CEO van zowel Tesla als SpaceX. Het delen van de lastechnologie resulteert volgens de website EV-Obsession in een lichtere en sterkere verbinding dan traditionele manieren om aluminium te lassen. Er komt bovendien minder afval bij vrij. In een interview met techwebsite Wired uit 2012 zegt Elon Musk dat het materiaalverlies door het lassen 100 keer lager ligt dan bij conventionele lastechnieken.

Frictielassen maakt gebruik van de wrijving tussen twee metalen onderdelen om genoeg warmte op te wekken voor de lasverbinding. SpaceX heeft volgens grote stappen gezet om de techniek toe te passen om kosteneffectief heel grote onderdelen van zijn raketten te lassen.

Tesla is niet de eerste autofabrikant die frictielassen voor zijn grotendeels aluminium auto’s toepast. Ook andere merken kiezen steeds vaker voor het lichte metaal. Frictielastechnologie dateert al uit de jaren 90, en vindt daardoor langzaam zijn weg naar de fabrieken van autobouwers.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: EVObsession, Wired, 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie