Geen spin meer nodig voor supersterke zijdevezels

SPin

29-05-2015 09:26 | Door: Thijs ten Brinck

Een groot onderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft na jaren een methode opgeleverd om spinnenzijde op grote schaal te maken.

Dat spinnen voor de webben zeer sterke vezels maken is bekend. Dat wetenschappers de vezels met nano-engineering nog sterker kunnen maken sinds kort ook. De wetenschap en industrie zoeken echter al jaren naar schaalbare methoden om de vezels te oogsten of na te bootsen.

De MIT-onderzoekers kozen de tweede route. Ze zijn er met behulp van genetisch gemodificeerde bacteriën en een kunstmatige spintepel in geslaagd om vezels te maken die ten minste even sterk zijn als natuurlijk spinrag.

“Ons doel is om de sterkte, elasticiteit en robuustheid van kunstmatige vezels te verbeteren”, zegt postdoc Shangchao Lin. “We lenen daarbij briljante ideeën uit de natuur.” 

Schaalbaar en lichtgewicht

De eerste uitdaging was om de proteïnen die spinnen gebruiken in de webben na te maken. Dat is gelukt, bacteriën produceren het materiaal onder milde omstandigheden en de eiwitten zijn goed te oogsten.

De volgende stap was om uit de proteïnen een sterke vezel te maken. Spinrag krijgt zijn sterkte grotendeels door de manier waarop de bouwstenen in de vezels zijn uitgelijnd. Door de in water opgeloste eiwitten door microkanaaltjes te persen verkrijgen de vezels de unieke eigenschappen.

De wetenschappers kunnen bovendien de kenmerken van de vezels optimaliseren voor verschillende toepassingen. Collega-onderzoeker Huajian Gao van de Brown University, niet betrokken bij het onderzoek, noemt de vinding een ‘amazing piece of work’. Hij ziet vooral kansen in de industrie en luchtvaart voor het sterke lichtgewicht materiaal.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Newsoffice MIT | Foto: Dwight Sipler, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie