Duurzaam slapen op een matras van CO2

bayer

01-06-2015 07:50 | Door: Thijs ten Brinck

In een nieuwe fabriek vervangt het Duitse chemieconcern Bayer olie deels door CO2. Het broeikasgas is een alternatieve grondstof voor plastics waaruit onder andere matrassen gemaakt worden.

Bayer is in een vergevorderd stadium met de bouw van de fabriek. Vanaf begin 2016 produceert het Duitse bedrijf hier jaarlijks 5.000 ton polyol, een grondstof voor plastics. De fabriek, die € 15 mln kost, geeft Bayer de mogelijkheid om een vijfde van de olie gebaseerde grondstoffen te vervangen door CO2.  

“De plasticindustrie is lang opzoek geweest naar alternatieven om de afhankelijkheid van olie te verminderen”, zegt projectleider Karsten Malsch. “Als alles soepel blijft lopen, starten we begin volgend jaar de productie op.”

Duurzaam schuimrubber

Polyol is een basispolymeer voor de productie van polyurethaan, dat onder andere gebruikt wordt om schuimrubber voor matrassen te maken. 

CO2 is chemisch zeer inert en daarom lastig in andere chemicalien om te zetten. Bayer MaterialScience heeft samen met de Universiteit van Aken een katalysator gevonden die wel in staat is om de CO2 te ontbinden. Bayer zoekt naast de productie van polyol nu naar andere processen en producten waarin CO2 ook is te gebruiken als grondstof.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bayer | Foto: Bayer

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie