Hoe drones leren van het paargedrag van insecten

nachtvlinder

01-06-2015 19:11 | Door: Jerom van Gemert

Hoe kunnen drones zo efficiënt mogelijk zoeken naar geuren in de lucht? Door het paargedrag van motten te kopiëren, vinden ze sneller bronnen van vervuiling en kunnen ze langer vliegen.

Drones zijn handig om bronnen van vervuiling op te sporen. De robots detecteren geurstoffen in de lucht en kunnen vervolgens de bron vinden. Wetenschappers aan de University of California, Riverside keken naar het paargedrag van nachtvlinders om de meest efficiënte strategie te bepalen voor het ontdekken van geurstoffen in de lucht.

De strategie om energiezuinig en zo snel mogelijk geursporen te vinden, is onafhankelijk van de windrichting. De wetenschappers zeggen dat nachtvlinders de grootste kans hebben om geursporen te vinden als ze willekeurig een richting opvliegen en regelmatig van richting veranderen. Deze strategie kunnen drones nu ook toepassen, hopen de wetenschappers.

Nachtvlinder

Mannelijke nachtvlinders zoeken naar feromonen in de lucht om vrouwtjes te vinden. De vrouwtjes verspreiden feromonen om mannetjes aan te trekken. Hoe sneller hij het spoor vindt, hoe groter de kans dat hij de eerste is die het vrouwtje vindt.

Ondernemers en wetenschappers kopiëren steeds meer strategieën en trucs uit de natuur. Zo laten wetenschappers van MIT zich inspireren door octopussen voor de ontwikkeling van onderwaterrobots.     

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bronnen: University of California Riverside, Eurekalert | Foto: Didier Descouens via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie