Shampoo en kogelvrije vesten uit landbouwafval

shampoo

02-06-2015 14:50 | Door: Thijs ten Brinck

Uit suikerbiet, mais en plantresten maken tientallen bedrijven bio-ethanol. De ethanol is bruikbaar als brandstof maar is steeds vaker gebruiken partijen de duurzame ethanol ook als chemische grondstof.

Etheen uit plantenalcohol zou wel eens de doorbraak voor de biochemische industrie kunnen worden. Dat schrijft wetenschapsredacteur Simon Roozendaal in een achtergrondstuk in Elsevier. De industrie produceert ethyleen nu uit aardolie en verwerkt het tot polyetheen, wereldwijd de meest gebruikte plastic. De grondstof komt onder andere terug in waterleidingen, boodschappentasjes en kogelwerende kleding. 

Bedrijven in India en Brazilië werken aan processen om bio-ethanol te verwerken tot ethyleen. Van de bio-ethyleen zijn vervolgens dezelfde producten te maken als uit aardoliegebaseerde polyetheen.

Naast plastics werken onder ander Dupont en Procter & Gamble aan de productie van wasmiddelen met bio-ethanol als basis. Een Brits chemieconcern maakt in de VS verf en shampoo uit de plantenalcohol.

Restafval

Net als uit de eetbare delen van mais, suikerriet en suikerbiet is ook uit de houtachtige reststromen plantenalcohol te maken. Deze tweede-generatie bio-ethanol concurreert niet of nauwelijks met de voedselproductie.

Jaarlijks genereert de wereld in totaal 6 miljard ton aan bietenpulp, stro, plantenstengels en ander landbouwafval. Roosendaal schrijft dat deze reststroom tien keer groter is dan het volume aan chemicaliën dat de industrie jaarlijks gebruikt. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Elsevier | Foto: Takashi Ota, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie