Water als medium voor duurzame CO2-chemie

polyforine

05-06-2015 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

Franse onderzoekers hebben een katalysator gepresenteerd die omzetting van CO2 in grondstoffen voor de chemie of brandstoffen eenvoudiger maakt. Complexe oplosmiddelen zijn niet meer nodig.

Met CO2, water en overschotten van elektriciteit, bijvoorbeeld uit wind- en zonne-energie, zijn uiteenlopende chemicaliën en brandstoffen te maken. Een kritieke stap in dit proces is het losbreken van de CO2-moleculen tot koolstofmonoxide (CO). 

De industrie werkt het liefst zoveel mogelijk met water als oplosmiddel. Maar de ijzerhoudende katalysator die nu nog wordt toegepast, is daarin zelf niet oplosbaar. Dit betekent dat ook voor het broeikasgas CO2 andere oplosmiddelen nodig zijn.

Wetenschappers aan de Université Paris Diderot hebben nu chemische hulpstof, de katalysator, ontwikkeld die CO2 opgelost in water, omzet in CO. De Franse onderzoekers modificeerden de katalysator, zodat die wel in water oplost. CO2 als grondstof voor de chemie is daarmee eenvoudiger grootschalig bruikbaar in de chemische industrie.

Porfyrinen

De modificatie bestaat uit enkele verschillende stappen die zowel de oplosbaarheid als de selectiviteit van de gangbare katalysatoren, porfyrinen, verbeteren. De oplosbaarheid van de nieuwe verbinding is mogelijk gemaakt door een verbinding met het gas trimethylamine.

De wetenschappers publiceren het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Phys.org | Foto: Gisela Giardino, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie