Geld besparen met diamanten in motor

diamant

11-06-2015 14:07 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse Fraunhofer instituut laat motoren en machines efficiënter draaien met een keiharde koolstofcoating. Miljarden liters brandstof kunnen bespaard worden.

Fraunhofer heeft een methode ontwikkeld om met behulp van lasers een zeer harde, diamantachtige coating voor motoronderdelen op industriële schaal aan te brengen. De methode is gebaseerd op plasma- en lasertechnologie.

Koolstofcoatings zijn al langer in gebruik in de industrie. Maar de nieuwe coating heeft een betere structuur die voorheen lastig te maken was. Fraunhofer presenteert nu een schaalbare methode om piramidevormige minidiamantjes aan staal te laten hechten. Het resultaat is zeer slijtvast en reduceert de wrijvingsweerstand tot bijna nul, zeggen de onderzoekers.

BMW

“Systematische toepassing van deze nieuwe methode kan in de komende tien jaar jaarlijks ruim 100 miljard liter brandstof per jaar besparen”, zegt professor Andreas Leson van Fraunhofer. Bijzonder van de technologie is dat er in korte tijd relatief dikke coatings, tot 20 micrometer, mee te maken zijn. Onder andere BMW werkt met Fraunhofer samen voor de ontwikkeling en toepassing van de diamantcoating.

Bekijk een filmpje van Fraunhofer over de koolstofcoating:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Faunhofer | Foto: christina rutz, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie