BioMCN Delfzijl voor $ 15 mln overgenomen door Egyptenaren

biogas

12-06-2015 09:25 | Door: Thijs ten Brinck

Bio-methanolproducent BioMCN uit Delfzijl is verkocht aan het Egyptische chemieconcern OCI. Voor OCI is de biomassa-verwerkende fabriek een ingang in de Europese methanolmarkt.

OCI koopt BioMCN van de Nederlandse investeringsmaatschappij Waterland Private Equitiy. De deal beslaat de twee bio-methanolinstallaties van BioMCN, waarvan er momenteel maar een in gebruik is. De twee fabrieken van BioMCN hebben een maximale capaciteit van 870.000 ton duurzame methanol per jaar.

Bio-methanol is bruikbaar als brandstof voor transport of als grondstof voor de chemie. Europa verbruikt jaarlijks ruim 7 miljoen ton methanol, het overgrote deel wordt geïmporteerd. BioMCN zet biogas en andere biologische reststromen om in bio-methanol.

OCI is een van oorsprong Egyptisch concern met activiteiten in de productie van kunstmest en andere basischemie. In de Verenigde Staten heeft OCI een methanolfabriek die ruim 900.000 ton per jaar produceert. Het is onduidelijk of hier ook bio-methanol gemaakt wordt of dat er fossiele brandstoffen gebruikt worden in de productie.

Woodspirit

BioMCN is naast de productie van duurzame methanol ook actief met de productie van bio-glycerine. Verder heeft het bedrijf uit Delfzijl al jaren plannen voor de realisatie van een grote fabriek voor de productie van biobrandstoffen uit houtafval. Bij deze Woodspirit-fabriek zijn onder andere ook Visser & Smit Hanab, Linde en Siemens betrokken. BioMCN kreeg in 2012 € 200 mln Europese subsidie om de fabriek op te zetten.

Het is onduidelijk wat de impact van de verkoop aan OCI is op het Woodspirit-consortium. De glycerineproductie van BioMCN blijft buiten de overeenkomst met OCI en gaat verder onder de naam Dutch Glycerin Refinery.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Beurs.nl, FD, BioMCN | Foto: Som Energia Cooperativa, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie