“Inefficiënt watergebruik grote uitdaging”

“Inefficiënt watergebruik grote uitdaging”

23-10-2012 11:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Om een watertekort in 2030 te voorkomen, moeten waterbedrijven innoveren en consumenten efficiënter water gaan gebruiken.

Dat is de belangrijkste conclusie uit een nieuw rapport dat afgelopen maandag gepubliceerd werd door het gerenommeerde tijdschrift the Economist. Tijdens het onderzoek zijn de leidinggevenden van 244 waterbedrijven over de hele wereld ondervraagd.

Investeringen

93 procent van de ondervraagden voorziet de mogelijkheid dat de vraag naar water binnen twee decennia hoger zal worden dan het aanbod. De meeste leidinggevenden hopen dit tekort te voorkomen door hogere investeringen in nieuwe technologieën, zoals nieuwe meetsystemen en technologieën die bronnen kunnen aanboren die eerder ontoegankelijk waren, zoals ondergronds water.

Eveneens 93 procent van de respondenten wil in de komende drie jaar meer gaan investeren in en 22 procent geeft aan dat de investeringen met minimaal 15 procent zullen groeien. Slechts 1 procent van de bedrijven geeft aan geen behoefte te hebben aan verder ontwikkelde technologieën.

Consumentengedrag

De grootste barrière voor waterbehoud is volgens de ondervraagden echter het gedrag van consumenten. 45 procent van hen geeft aan dat inefficiënt watergebruik een grote uitdaging is. “Consumenten moeten zich meer bewust worden van de impact van waterverspilling”, zegt Colin Skellet, CEO van het Britse Wessex Water. “Het moet op het zelfde niveau komen als roken, zodat mensen zich gaan toewijden aan waterbehoud.”

Volgens het rapport kunnen de bedrijven leren van landen als Israël en Singapore, die sterke economieën hebben opgebouwd ondanks hun chronische watertekort. Zo hergebruikt Israël 70 procent van haar water en wordt er in Singapore bijna geen water gelekt. “Met de goede politieke wilskracht en steun van consumenten kunnen de benodigde stappen worden genomen om voldoende aanbod te verzekeren”, aldus het rapport.

Bron: businessGreen

Foto: SCA

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie