Waarom Groningen bacteriën windenergie voert

Koeien

12-06-2015 16:57 | Door: Thijs ten Brinck

Elf partijen gaan onder leiding van de Hanzehogeschool Groningen onderzoek doen naar energieopslag met power-to-gas. Het consortium zet in op een biochemische omzetting van waterstof en CO2.

Het onderzoeksconsortium doet vier jaar onderzoek naar de productie van groen gas met behulp van elektriciteit en bacteriën. Deze bacteriën kunnen methaan maken van met elektriciteit geproduceerde waterstof, en afgevangen CO2. 

De methode met bacteriën is een alternatief voor de industriële Sabatier-reactie die waterstof en CO2 onder hoge temperaturen in methaan omzet. De bacteriën doen hun werk onder veel mildere omstandigheden.

Power-to-Gas

Methaan is het hoofdbestanddeel van aardgas. Het geproduceerde gas kan na de biochemische reactie volledig in aardgasnetwerk worden ingevoerd. Het gasnet wordt een soort opslag voor overschotten aan elektriciteit, bijvoorbeeld geproduceerd door windturbines. Dit concept wordt Power-to-Gas genoemd.

De biochemische power-to-gas methode sluit naar verwachting goed aan bij de vergisting van mest en biomassa tot biogas. Biogas bevat behalve methaan veel CO2. Voordat biogas als groen gas het aardgasnetwerk in mag, moet de CO2 eruit worden gefilterd.

Naast de Hanzehogeschool zijn ook de universiteiten van Wageningen en Groningen bij het consortium betrokken. Verder werken onder andere Bioclear, Gasunie en Enexis mee in het innovatietraject. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: EnergyValley | Foto: Robert Basic, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie