$ 50 mrd aan inkoopkracht tegen schadelijke chemicaliën

Staples

15-06-2015 07:17 | Door: Willemien Groot

Een nieuwe tool die het gebruik van giftige chemicaliën inzichtelijk maakt, gaat deze week online. Onder meer hotelketen Marriott en Trillium Asset Management zetten zich in voor een verlaging van de chemische voetafdruk.

De Amerikaanse ondernemingen eisen van hun toeleveranciers en dienstverleners dat zij de giftige chemicaliën in hun producten en productieprocessen meten en vastleggen bij het Chemical Footprint Project.

Bedrijven die zich bij het CFP hebben aangesloten zijn onder meer kantoorartikelenketen Staples, hotelketen Marriott, Trillium Assett Management, winkelketen Target en de Amerikaanse Green Building Council. Gezamenlijk zijn die ondernemingen goed voor ruim $ 50 mrd aan inkoopkracht.

Inzicht

De webtool CFP is een online meetinstrument. Bedrijven krijgen een beoordeling voor hun management strategie, inzicht in de gebruikte chemicaliën, de voortgang in de omschakeling naar veilige alternatieven en transparantie.

De gegevens zijn openbaar. Bedrijven kunnen gemakkelijker kiezen voor een partner met een lage chemische voetafdruk en kunnen die keuze meenemen in de eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Omgekeerd mogen bedrijven een goede beoordeling gebruiken om zichzelf te profileren.

Het Chemical Footprint Project is een initiatief van de University of Massachusetts, consultancybureau Pure Strategies en de non-profitorganisatie Clean Production Action.

Eind vorig jaar lanceerde de Amerikaanse overheid een toolkit voor bedrijven om het gebruik van giftige chemicaliën te verminderen of geheel uit te bannen. Volgens het agentschap Osha, dat beleid ontwikkelt voor veiligheid op de werkvloer, werken Amerikanen iedere dag met tienduizenden verschillende chemicaliën. Slechts een klein deel van de schadelijke varianten is gereguleerd. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Chemical Footprint Project, Environmental Leader | Foto: Mike Mozart, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie