Chemiefabriek Terneuzen bespaart tonnen aan aardgas

15-06-2015 10:05 | Door: Thijs ten Brinck

Chemiebedrijf Trinseo waardeert energiezuinig afvalwarmte op tot hoge druk stoom. Het bedrijf verdient de investering van € 640.000 naar verwachting binnen twee jaar terug.

Chemie multinational Trinseo heeft op zijn locatie in Terneuzen een compressor geïnstalleerd die lage druk stoom mengt met hoge druk stoom. Zo hoeft de fabriek geen afvalstoom meer af te blazen en bespaart het veel geld, aardgas en CO2-uitstoot.

Thermocompressor 

In Terneuzen maakt Trinseo onder meer rubber, latex en polystyreen. In de processen gebruikt het bedrijf stoom op 3 bar, 12 bar en 35 bar. De lage druk van 3 bar wordt in de winter gebruikt om de installaties zelf op temperatuur te houden. In de zomer heeft Trinseo een overschot aan lagedrukstoom. Die wordt daarom noodgedwongen afgeblazen in de lucht.

Met een thermocompressor, een ventiel dat een beetje van de stoom op 12 bar mengt met de lage druk afvalstoom, werkt Trinseo de onbruikbare stoom op tot een bruikbare druk van 5 bar. Deze stoom gebruikt Trinseo onder andere in een verdamper.

Trinseo heeft met de vernieuwing in de fabriek in Terneuzen de Responsible Care-prijs van de VNCI, de Nederlandse branchevereniging voor de chemie, gewonnen. Het bedrijf liet daarmee de blue energy membranen van FujiFilm achter zich.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: VNCI, Petrochem, NPT

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie