AkzoNobel en Evonik gebruiken efficiënt elkaars bijproducten

AkzoNobel

16-06-2015 10:03 | Door: Thijs ten Brinck

In Duitsland bouwen chemieconcern AkzoNobel en de Duitse branchegenoot Evonik samen een nieuwe fabriek voor de productie van chloor, waterstof en kaliumloog.

AkzoNobel en Evonik worden allebei voor de helft eigenaar van de nieuwe installatie. De chloor- en kaliumloogfabriek komt op een locatie van AkzoNobel in het Duitse Ibbenbüren. De faciliteit is eind 2017 klaar voor gebruik.

"Deze investering in onze chloor-alkali-activiteiten zal onze onderneming nog duurzamer maken", zegt Werner Fuhrmann, verantwoordelijk voor Specialty Chemicals bij AkzoNobel. "Op deze manier verzekeren we niet alleen de levering van chloor en waterstof aan onze klanten op lange termijn, maar verbeteren we ook  onze duurzaamheidspositie en operationele efficiëntie."

De nieuwe fabriek vervangt oude fabrieken die werken met kwikamalgaam. Deze productiemethode is vanaf eind 2017 verboden. De membranen die AkzoNobel en Evonik toepassen maken een milieuvriendelijkere productie van chloor en kaliumloog mogelijk.

Waterstof

Kaliumloog, of kaliumhydroxide, is een ontsmettingsmiddel en wordt ook gebruikt als gootsteenontstopper. Daarnaast is het een basisgrondstof voor veel andere chemische producten. Hetzelfde geldt voor chloorgas. Beide stoffen zijn gelijktijdig te maken door de elektrochemische ontleding van het zout kaliumchloride.

Evonik en Akzo maken met de gezamenlijke fabriek gebruik van elkaars bijproducten. De nieuwe fabriek zal voor AkzoNobel jaarlijks 82.000 ton chloor maken en voor Evonik 130.000 ton kaliumloog. Bij de productie van de beide producten komt als derde bijproduct waterstof vrij. AkzoNobel zal ook het waterstof vermarkten of zelf direct gebruiken op de locatie in Ibbenbüren.

Er gaan al maanden geruchten dat het Duitse Evonik aast op een overname van het Nederlandse chemieconcern DSM. De onderhandelingen over de samenwerking van AkzoNobel en Evonik dateren al van halverwege 2014.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: AkzoNobel | Foto: **AB**, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie