Lego steekt € 135 mln in duurzame blokjes

lego

16-06-2015 14:15 | Door: Erik Verheggen

Lego komt met een miljoeneninvestering in onderzoek naar duurzamere plastics. De grootste speelgoedfabrikant ter wereld start een onderzoekscentrum in Denemarken.

legofabriek

Lego investeert 1 mrd Deense Kroon, dat is € 135 mln, in ontwikkeling en toepassing van nieuwe, duurzame grondstoffen en halffabricaten voor Legosteentjes en verpakkingen.

Het bedrijf bouwt daarvoor een Lego Sustainable Materials Centre, vlakbij het hoofdkantoor in de Deense plaats Billund. Het bedrijf gaat honderd materiaaldeskundigen en onderzoekers werven om het instituut te bemannen. 

Verduurzamen

“Dit is een grote stap om onze materialen te verduurzamen”, zegt Lego-CEO Jørgen Vig Knudstorp. Lego is nu gemaakt van Acrylonitriel-butadiene-styreen (ABS). Lego gebruikt ABS sinds de jaren zestig. De grondstof is verantwoordelijk voor 70 procent van de 6.000 ton plastic die Lego per jaar produceert. Eerder al kondigde het bedrijf aan op zoek te zijn naar een alternatief. De meeste bioplastics zijn volgens de speelgoedfabrikant ongeschikt.

Het lukte de speelgoedfabrikant de afgelopen jaren al om zijn CO2-voetafdruk te verkleinen. Samen met het Deense Dong Energy opende het bedrijf eerder dit jaar een windpark van 312 megawatt. Een investering van honderden miljoenen. In 2013 kondigde het bedrijf aan het energieverbruik per geproduceerd blokje met 10 procent omlaag te brengen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Lego Group | Foto: Sunny Ripert, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Lego

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie