€ 44 mln voor duurzame chemicaliënproductie met bacteriën

Bacterie

17-06-2015 12:28 | Door: Jerom van Gemert

Het Amerikaanse bedrijf Zymergen heeft € 44 mln aan investeringen ontvangen. Het bedrijf ontwerpt bacteriën die belangrijke chemicaliën maken voor meerdere industrieën. 

Zymergen is bezig met het automatiseren van het ontwerpen van bacteriën. Het doel is om met een snel, goedkoop en grotendeels geautomatiseerd proces bacteriën te maken die chemicaliën en grondstoffen duurzaam produceren. Bedrijven kunnen in de toekomst bij Zymergen een bacterie laten ontwerpen.  

Het bedrijf gelooft dat automatisering en het gebruik van slimme analytische software leiden tot een efficiënte techniek voor het maken van bacteriën. Robots bouwen en testen de bacteriën terwijl een computerprogramma bepaalt welk deel van het DNA het beste aangepast kan worden. De wetenschappers bepalen hoe het eindresultaat eruit komt te zien.   

Als de methode werkt, is het een doorbraak. Veel bouwstenen en chemicaliën kunnen dan duurzaam, goedkoop en zonder vervuiling geproduceerd worden door bacteriën. Veel industrieën, zoals de voedings- en chemische industrie, kunnen dan overstappen naar duurzamere productiemethoden. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: Pehub, Zymergen | Foto: NIAID via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie