ArcelorMittal verlaagt CO2-uitstoot met microben

Staalproductie

17-06-2015 14:27 | Door: Willemien Groot

Staalconcern ArcelorMittal investeert 80 mln in een project om hoogovengassen om te zetten in biobrandstof.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Een nieuwe installatie bij de fabriek in Gent haalt koolmonoxide uit de rookgassen. Het concern gebruikt vervolgens microben uit de diepzee voor het omzettingsproces naar biobrandstof.

De techniek die ArcelorMittal toepast, is op zich niet nieuw. Volgens de krant is ArcelorMittal wel het eerste bedrijf dat omzetting van CO2 grootschalig gaat inzetten. De pilot krijgt financiële ondersteuning van de Europese Unie.

CO2-reductie

Het staalconcern maakt gebruik van de technologie van LanzaTech. Het van oorsprong Nieuw-Zeelandse bedrijf is inmiddels gevestigd in de Verenigde Staten. De China Steel Corporation investeerde eerder dit jaar $ 46 mln in een soortgelijke installatie van LanzaTech. De recyclinginstallatie bij China Steel wordt vermoedelijk begin 2017 opgeleverd.

Met de afvang van rookgassen vermindert de jaarlijkse CO2-uitstoot van de Gentse fabriek naar verwachting met 120.000 ton. De uitstoot is nu negen miljoen ton per jaar. ArcelorMittal is in België verantwoordelijk voor bijna 8 procent van de totale CO2-uitstoot van het land.

ArcelorMittal verwacht per jaar 60 miljoen liter ethanol uit de rookgassen te kunnen winnen.

Bekijk een filmpje over de technologie van LanzaTech:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Tijd, LanzaTech, BioFuelsDigest | Foto: Colink, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie